Versnel je groei in 2024

  • Inzichten van 24 digitale experten
  • 47 concrete tips die je kan toepassen
  • Thema’s rond: data, contentmarketing, videomarketing, customer experience, social selling, customer journeys, …
  • 63 pagina’s vol groeiversnellers
  • 4 podcasts met 4 topmarketeers
Download whitepaper

Altijd content inspiratie

In elke organisatie, groot of klein, zit heel wat potentiële content. Soms is die makkelijk te ontdekken, maar soms zit de content ook verscholen. Het ontginnen van die potentiële content is cruciaal, omdat dit materiaal of deze ideeën de voedingsbodem vormen voor het aansturen van de externe partners die de content strategie en de content productie op zich nemen. Veel bedrijven heb wel eens het gevoel dat ze zonder inspiratie dreigen te vallen, maar even vaak is die angst ongegrond. Enkele tips voor het prikkelen van je content inspiratie.

Inspiratie komt doorgaans niet uit de lucht gevallen. We zouden je in deze blogpost kunnen adviseren om op team building te gaan, even een luchtje te gaan scheppen of een meditatiesessie in te lassen, maar het is wellicht even efficiënt of efficiënter om via bestaande kapstokken in de onderneming content inspiratie op doen. Als we ervan uitgaan dat er in elk bedrijf potentiële content zit, dan zijn bestaande werkmiddelen vaak een eerste – ietwat stroef maar wel nuttig – aangrijppunt.

> Lees ook: De weg naar een sluitend contentmarketingplan

De jaarkalender als bron van content inspiratie

Veel ondernemingen hebben bij de start van een nieuw jaar al een min of meer uitgekristalliseerde kalender. Tijdens het eerste kwartaal werken we onze belangrijke innovatie af, tijdens het tweede kwartaal presenteren we die aan klanten en prospecten of trekken we ermee naar beurzen, de zomer is het moment van de waarheid voor de verkoop en in het najaar volgt de evaluatie en start een nieuw innovatietraject. Bijvoorbeeld. Het kan haast niet anders dan dat elk onderdeel van deze ruwe kalender een bron van content inspiratie vormt. Wacht dan ook niet tot deze gebeurtenissen zich aandienen, maar denk vooraf na over welke soort content naar aanleiding van innovatie, presentatie, evaluatie,… zijn weg kan vinden naar paid, owned of earned media.

De uitdaging: navelstaarderij vermijden

Wie voor zijn inspiratie en briefing van producenten of strategen van content de kalender bij de hand houdt, moet wel een belangrijke klif omzeilen. Door de interne focus op bijvoorbeeld productlanceringen of innovatietrajecten ontstaat de verleiding om de inspiratie te sterk op de onderneming zelf te enten. Praat niet enkel over die belangrijke innovatie of over de sales pitch. Het is belangrijk om uit te zoomen en vanuit een soort vogelperspectief topics naar voor te schuiven die jouw klanten helpen bij concrete problemen. Breng je als B2B-bedrijf een nieuwe debietmeter op de markt, praat dan over de evolutie die debietmeting de voorbije jaren onderging, haal trends in de markt naar voor, focus op de behoeften van bedrijven die deze meters kopen en ondersteun hen bij hun customer journey. Vaak komt de vraag wanneer de nieuwe debietmeter van je bedrijf er aankomt dan vanzelf.

De meerwaarde van interactie

Een minstens even belangrijke bron van content inspiratie naast de ietwat stugge kalender, is de dynamische interactie die kan ontstaan als je via digitale content met klanten gaat converseren. Monitor zo scherp mogelijk wat klanten in hun commentaren aanhalen en werk die elementen uit tot een volwaardig topic. Aarzel ook niet om dit breder te trekken dan de digitale kanalen. De reactie op owned en earned media hebben een democratisering in het communiceren met zich meegebracht, maar blijf ook actief polsen naar klantenbehoeften die de sales vertegenwoordigers, medewerkers van de interne klantendienst of zelfs de receptionistes oppikken. Samen met de specialisten die het content marketing plan vormgaven, is het vervolgens zaak om al deze input te vertalen naar onderwerpen die aansluiten bij de ‘buyer personas’ van je bedrijf. Wie deze dynamische vorm van ideegeneratie mixt met een traditionele houvast zoals een jaarkalender, spijst zijn content makers zonder twijfel al voor een heel groot deel met content inspiratie.

14 redenen waarom jouw contentmarketing niet werkt

Heb je weinig of zwakke leads, weinig bezoekers, weinig clicks? We sommen in deze whitepaper 14 redenen op waardoor het fout kan lopen en geven tips hoe je dit kan vermijden.